Pompoenen en kalebassen

Pompoenen en kalebassen

Pompoenen en kalebassen behoren tot de komkommerachtigen, een familie waar ook de courgette deel van uitmaakt. Het zijn dankbare planten om zelf te zaaien en op te kweken. Ze groeien snel en vormen kleurige vruchten die het prachtig doen in herfstdecoraties. Pompoenen en kalebassen zijn er in talloze vormen en maten, van regelrechte reuzen tot subtiele kunstwerkjes. Met deze tips kunt u direct aan de slag.

Zaaien en uitplanten
De zaadjes van pompoenen en kalebassen kunnen vanaf half maart worden voorgezaaid in een flinke pot. Dek hem af met plastic tot de zaadjes beginnen te kiemen. De plantjes mogen vanaf half mei naar buiten. Plant ze met een tussenruimte van 1 meter. Vanaf begin mei kunt u ook direct buiten zaaien. Maak de grond goed los en leg de zaadjes 2 cm diep. Wanneer de plantjes stevig genoeg zijn, kunnen ze worden uitgeplant. Kies hiervoor een plek in de zon of halfschaduw.

Onderhoud
Vooral de eerste weken na het uitplanten houdt u de grond goed vochtig. Wilt u echt grote vruchten kweken, dan moet u de zij-ranken steeds verwijderen. Alle groeikracht gaat dan naar de overgebleven vruchten. Wilt u daarentegen zoveel mogelijk pompoenen of kalebassen, laat de planten dan gewoon lekker groeien en hun ranken over de grond en in bomen en struiken slingeren.

Oogsten
In september kunt u uw pompoenen en kalebassen oogsten. Snij ze van de plant af en laat een klein stukje steel zitten. De vruchten zijn lang houdbaar. Keer ze wel regelmatig om te voorkomen dat ze gaan rotten. Haal de pompoenen bij de eerste vorstperiode naar binnen of leg ze op een bedje met stro.
We hebben het steeds over pompoenen en kalebassen samen, maar er is één belangrijk verschil: kalebassen zijn alleen maar siervruchten, pompoenen kun je ook eten. wij wensen u veel succes met dit recept.

Pompoen-preitaart
Bodem:
Meng de volgende ingrediënten in een kom:

  • 200 gr. tarwemeel
  • 100 gr. boter
  • snufje zout, 3 eetl. water

Kneed het deeg en druk het in een vorm
van ø 24 cm.

Vulling:

  • 400 gr. pompoen (even smoren zodat het meeste vocht weg is)
  • 2 preien, fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eieren
  • 1 dl. koffiemelk
  • 120 gr. kaas
  • halve theel. rozemarijn
  • peper en zout

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over pompoenen en kalebassen wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.

Voordeelmail

Ontvang maandelijks informatie over extra's, acties en exclusieve kortingen.
Gegevens slaan we secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.